Çarşıbaşı Meslek Yüksekokulu

Türkiye’nin İlk Uzay Mühendisi Turgay Karakaş Okulumuzda Konferans Verdi

Meslek Yüksekokulumuz Kariyer Planlama dersi kapsamında yüksekokulumuz konferans salonunda, Cumhuriyet'imizin Türkiye Yüz Yılı Bilim İnsanı ve Türkiye'nin Serebralpalsili ilk Uzay Mühendisi Turgay KARAKAŞ'ın katılımlarıyla “Genç Fikirleri Teknolojiyle Buluşturuyor" isimli konferans düzenlenmiştir.

Programa Meslek Yüksekokulumuz Akademik ve İdari Personeli ile öğrencilerin yanı sıra; Çarşıbaşı İlçe Kaymakamı Sayın İsmail KOÇDOĞAN, Çarşıbaşı Belediye Başkanı Sayın Mümin NUHOĞLU, Çarşıbaşı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü Sayın Ali KUL, Çarşıbaşı İlçe Milli Eğitim Müdürü Sayın  Serkan AKKAN, Çarşıbaşı İlçe Tarım ve Orman Müdürü Sayın İlhami GURTARAN, Trabzon KOSGEB Müdürü Sayın Dr. M. Mustafa KURT ve diğer  protokol üyeleri katılım sağladı.

Konferans saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından okulumuz öğretim elemanlarından Öğr. Gör. Ömer Murat KADEŞ’in “bugün bir uyanış hikayesine tanıklık edeceğiz…bugün hepimizin duygularına ve rüyalarına tercüman olacak bir hayat hikayesi, tam manasıyla rüya gibi bir yaşamın kahramanı olarak bizlerle birlikte. O çoğumuz için bir hayatı yaşanmaz kılacak zorluklara ve engellere rağmen hayatın nasıl yaşanması gerektiğinin dersini vermek üzere aramızda bulunuyor” ifadelerinden sonra Sayın KARAKAŞ’ın kürsüye teşrifiyle devam etti.

 

“Turgay’ın Zekâsı”

KARAKAŞ, küçük yaşlarda önüne çıkan engellere rağmen sadece isteme arzusu ile yola çıktığını ve eğitim hayatından iş hayatı dönemine kadar elde ettiği başarılarını anlattı.  Dinleyicilerin yoğun ilgi gösterdiği programda Sayın KARAKAŞ konuşmasına “6 yaşıma kadar konuşamadım. Her şeyi anlıyordum ama karşılık veremiyordum. Annemin sabahlara kadar ağladığını, dualar ettiğini, dağ gibi adam babamın nasıl üzüldüğünü biliyordum, anlıyordum. Ama onların bilmedikleri bir şey vardı o da Turgay’ın zekâsı...” şeklinde başladı.

 

Zihinsel Engelli Teşhisinden Üstün Zekalı Teşhisine

Doktorların 5 yaşında zihinsel engelli teşhisi koyduğunu belirten Turgay KARAKAŞ, sözlerine şu şekilde devam etti “6 yaşımda konuşmaya başladığım, annemin öğrettiği çarpım tablosunu ezberlediğim için bir anda inanılmaz şekilde her şeyi bilen çocuğa dönüşmem sebebiyle aynı doktor tarafından üstün zekalı teşhisi konuldu. Ne fark vardı? bence hiçbir fark yoktu sadece kendimi ifade edebilmiştim, kafam aynı şekilde çalışıyordu eğer konuşamasaydım şu an karşınızda gökleri fetheden bir Turgay Karakaş olmayacaktım. İlkokula çarpım tablosu ve daha birçok şeyi bildiğim için 2. Sınıftan başladım. İlkokulu babamın görev yaptığı okulda devam ettiğim için çok sıkıntı yaşamadım. Ortaokul yıllarım çok zor geçti yeniden kendini anlatacağın insanlar, her dersin farklı hocası olması beni çok zorladı ve bir yıl ara vermek zorunda kaldım”

 

En Kolay Şey “Çalışmak”

“Ayaklarımın üzerine basıp gökyüzüne baktığımda 9 yaşındaydım; yıldız sistemi çok hoşuma gitmişti o zaman karar verdim uzay mühendisi olmaya. Üniversite sınavında hiç Türkçe sorusu çözmeden Türkiye 25.si oldum; tek tercihim olan Ankara Üniversitesi Astroloji ve Uzay Bilimleri bölümüne girdim. En kolay şey çalışmak ben en kolayını tercih ettim” diyen Karakaş öğrencilere “daha çalışacak daha daha çok çalışarak her şeyi yapabilirsiniz, kendinize bir hedef seçin ve o hedefe ulaşmak için çok çalışın. Başka ülkeden birçok iş teklifi gelmesine rağmen, ülkeme hizmet etmekten gurur duyuyorum. Hepinizi ülkemizde Türkiye’de çalışmaya çağırıyorum.” şeklinde önerilerde bulundu. Kendi derdini anlatamaz, ilkokul bile okuyamaz denilen kişi şu anda ülkemizin savunma sanayiinin bel kemiği ve TÜBİTAK'ta savunma sanayinin önemli projelerinde rol alan kişi diye sözüne devam eden Turgay Karakaş, “ben Türküm, Türkiye’de doğdum, Türkiye’deki Üniversitelerde okudum, bu millete bu devlete borcum var ve hiçbir yere gitmiyorum, sizin önünüzde söz veriyorum. Dış ülkelerde kazanacağım paranın hiçbir değeri yok” şeklinde sözlerini noktaladı.

Program, öğrencilerimizin konuğumuza sorularının ardından Öğr. Gör. Ömer Murat KADEŞ’in teşekkür konuşması ve toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

İlgili Resimler


Menüyü Kapat